Blog

Atunci când merg la doctorul estetician, mulți pacienți, în marea lor majoritate femei, se așteaptă ca specialistul să le ofere răspunsurile pe care le caută instant, fără a oferi prea multe detalii referitoare la sănătatea lor, sau vreun set de analize realizat în prealabil. Deși majoritatea procedurilor de modificare sau corectare estetică sunt noninvazive, asta nu înseamnă că ele nu presupun o serie de verificări în detaliu, care vor evidenția cel mai bine diferite aspecte ale viitoarei operații estetice. 

Istoricul medical este un punct-cheie pe ordinea de zi a oricărui estetician care primește în cabinetul său un nou pacient. Iar daă medicul la care ai apelat nu-ți pune o serie de intrebări referitoare la acest lucru, ar trebui să-ți pui la rândul tău câteva semne de întrebare, referitor la cât de priceput este acesta în meseria pe care o practică. Medicul estetician nu este un ghicitor, așa că nu-ți va oferi răspunsuri concrete la nedumeririle tale, până nu vede o listă detaliată cu toate analizele necesare pentru intervenția pe care urmează să o faci. 

Iată, în continuare, un top 3 întrebări generale, la care doctorul nu-ți poate oferi un răspuns pe loc:

  • Cât va dura recuperarea după operație? - orice medic estetician îți va putea oferi un timp estimativ de recuperare, dar adevărul este că intervalul poate suferi diferite modificări, în funcție de anumiți factori. Spre exemplu, dacă nu duci un stil de viață activ și ești destul de sedentară, recuperarea după o operație de eliminare a varicelor va fi, probabil, puțin mai lungă decât cea prin care va trece o persoană care a dobândit varicele în urma statului excesiv în picioare, în încălțări incomode. Îmbunătățirile se vor vedea în ambele  cazuri, diferența fiind aceea că durata de vindecare va fi diferită.
  • Pot să-mi fac intervenția respectivă? - nu te duce la o primă întâlnire cu medicul estetician doar pentru a-l întreba dacă îți poți face una, două, sau nouă intervenții chirurgicale. El n-o să-ți poată oferi un răspuns corect, până nu-ți vede istoricul medical. Tocmai de aceea, pe parcursul discuției el te va întreba câte ceva despre activitatea ta zilnică, despre diferite probleme de sănătate pe care le-ai avut sau nu în trecut, despre modul tău de viață actual, sau alte informații asemenea. Toate acestea sunt relevante pentru a determina căror riscuri te supui în momentul în care îți faci operația estetică, cât va dura recuperarea, dar și ce metode sunt cele mai potrivite de folosit, pentru a obțin rezultatele pe care tu ți le dorești.
  • Dacă X a putut, eu de ce nu aș putea? - dacă primești un răspuns dezaprobator, nu pune problema la modul, ”prietena mea a putut, la mine de ce nu funcționează”. Mergi pe mâna medicului și ascultă-i sfaturile. Oameni fiind, suntem diferiți unii de alții, astfel că nu ar trebui să te mire dacă o persoană a putut face un anumit tip de operație estetică, iar tu nu poți momentan. Adevărul e că sunt destul de puține astfel de cazuri, iar totul se rezolvă cu ajutorul sfaturilor medicului. Uite exemplul liposucției abdominale: intervenția nu este dedicată eliminării grăsimii în exces, ci remodelării corporale și reducerea stratului superior de grasime. Astfel, dacă nu respecți anumiți parametri, medicul îți va propune inițial o dietă echilibrată, în așa fel încât să poți trece prin această procedură chirurgicală cât mai rapid, fără complicații medicale.

Disclaimer: Rezultatele Operatiilor Medicale pot fi diferite de la pacient la pacient.